fbpx

Sanatate si moda – Tendinte ochelari de soare in 2023

Istoria ochelarilor de soare este veche și legată de nevoia oamenilor de a proteja ochii împotriva razelor puternice ale soarelui. Soarele din ultimii ani este – din păcate – neprietenos, agresiv. Bunicii noștri ne povestesc și exemplifică cum în copilăria lor stăteau la soare fără creme de protecție a pielii și foloseau mai rar ochelarii de soare. Dar lucrurile s-au schimbat și acum este strict necesar să ne menținem sănătatea ochilor purtând ochelari de soare și iată că putem fi astfel și eleganți, moderni și să ne afirmăm personalitatea sau buna-dispoziția cu ochelari individualizați și care să ne reprezinte.

Ochelarii de soare sunt o protecție importantă pentru ochi împotriva radiațiilor ultraviolete (UV) din lumina solară. Există trei tipuri de radiații UV: UVA, UVB și UVC, însă doar UVA și UVB ajung până la suprafața Pământului. Aceste radiații pot fi periculoase pentru ochi și pot provoca probleme cum ar fi:

  • cataracta (opacifierea cristalinului),
  • degenerescența maculară (afectarea retinei),
  • keratita (inflamația corneei) 
  • alte boli oculare.

Expunerea prelungită la soare fără ochelari de protecție poate provoca oboseală oculară, dureri de cap, iritații ale ochilor și disconfort. Lentilele ochelarilor de soare pot fi fabricate din diferite materiale, cum ar fi plasticul sau sticla. Ochelarii de soare cu lentile polarizate reduc strălucirea și reflexiile din lumina solară și pot ajuta la creșterea clarității vizuale. Acești ochelari sunt deosebit de utili pentru persoanele care:

– șofează,

– navighează sau practică sporturi acvatice,

– stau mult în aer liber,

– petrec mult timp lângă suprafața apelor sau – iarna – în zone cu zăpadă și lumina reflectată crește agresiunea asupra ochilor.

În general, ochelarii de soare cu lentile mai închise la culoare sunt mai buni pentru protecție, dar este important să alegeți ochelari de calitate care blochează cel puțin 99% din radiațiile UVA și UVB. Culoarea lentilelor depinde de preferințele și nevoile individuale ale fiecărei persoane, precum și de activitățile pe care le desfășoară în diferite medii cu variate condiții de lumină. Nivelul de confort și performanțele ochelarilor de soare pot fi adaptate cu succes.

Ochelarii de soare cu dioptrii sunt o soluție excelentă pentru persoanele care poartă si ochelari de vedere. Acești ochelari de soare au lentilele montate în rame speciale, care permit înlocuirea lentilelor obișnuite de vedere cu lentile de protecție solară. Astfel, puteți beneficia de protecție împotriva radiațiilor UV și în același timp să vedeți clar, fără a fi nevoie să purtați două perechi de ochelari.

Lentilele ochelarilor de soare cu dioptrii sunt disponibile într-o varietate de culori și intensități, în funcție de preferințele și nevoile individuale ale fiecărei persoane. Lentilele cu tonuri de gri sau verde sunt cele mai comune și cele mai versatile, deoarece oferă o percepție a culorilor naturale și un contrast bun, fără a modifica prea mult culorile. În general, cele mai comune culori pentru lentilele ochelarilor de soare sunt gri și maro, deoarece oferă o percepție naturală a culorilor și un contrast bun, fără a modifica prea mult culorile. Acestea pot fi potrivite pentru activități zilnice, cum ar fi conducerea mașinilor sau plimbările în oraș. Lentilele cu nuanțe mai închise de maro sau gri pot reduce strălucirea și pot fi utile pentru activități în aer liber, cum ar fi drumeții sau sporturi nautice. 

Este de asemenea important să alegeți o ramă confortabilă și sigură, care să se potrivească cu forma feței dumneavoastră și să ofere o fixare bună pentru lentile. Ochelarii de soare cu dioptrii sunt disponibili într-o varietate de modele și stiluri, de la cele clasice și elegante, la cele sportive și moderne, așa că puteți găsi cu ușurință o pereche care să se potrivească cu gusturile și nevoile dumneavoastră. 

Astăzi, ochelarii de soare sunt disponibili într-o varietate largă de forme, culori și materiale și sunt utilizate pe scară largă pentru protecția ochilor împotriva radiațiilor UV nocive ale soarelui și pentru a oferi confort vizual în diferite condiții de lumină. Sunt purtați de milioane de oameni în întreaga lume, atât pentru protecția ochilor de la razele UV, cât și ca accesorii de modă. Existența unei game largi de stiluri și opțiuni de lentile face ca ochelarii de soare să fie atât funcționali, cât și estetici.

Modelele și preferințele modului se pot schimba rapid, iar trendurile ochelarilor de soare pot varia în funcție de regiuni și preferințe individuale. În general, stilurile și tendințele în materie de ochelari de soare se schimbă de la un an la altul, influențate de moda, celebrități și influenceri. Pot exista stiluri populare, cum ar fi ochelarii aviator, ochelarii cat-eye, ochelarii cu rame mari și ochelarii rotunzi, dar este întotdeauna bine să consulți ultimele tendințe și să alegi un stil care se potrivește cu forma feței și preferințele personale.

Dincolo de aspectele estetice, de accesorii la modă, de brand / firmă etc., ochelarii de soare cu sau fără dioptrii sunt un dispozitiv medical și devin indispensabile îndrumarea și colaborarea cu specialistul în Oftalmologie sau Optometrie.