Prima pereche de ochelari – sfaturi si recomandari

Prima pereche de ochelari: cum ii aleg?

Indiferent de varsta, in momentul in care ni se prescrie o reteta pentru ochelari parca nu stim ce avem de facut si ne temem sa nu gresim in alegerea ramelor. Ca sa treci mai usor peste aceasta frica, am rezumat cateva reguli de care ar trebui sa tii cont in momentul in care alegi acea rama.

  • Nu comanda online prima pereche de ochelari!

Daca nu ai mai purtat pana acum ochelari, nu vei sti ce sa cauti si la ce sa te uiti in magazinele online. Pentru prima pereche este absolut necesara vizita intr-un magazin fizic si alegerea ramei sa se faca sub indrumarea optometristului. Acest lucru este necesar pentru ca tu sa ai toate informatiile atat despre ce tip de rama ti se potriveste, cat si despre combinatia rama-lentile posibile pentru dioptriile tale.

  • Nu merge in optica cu idei pre-concepute!

Cand spunem “idei pre-concepute” in materie de ochelari ne referim la faptul ca nu exista o anumita rama pentru un anumit tip de fizionomie. Daca ar fi asa, lucururile ar fi destul de simple si modelele foarte putine. Desi exista nenumarate articole despre formele potrivite pentru diferitele tipuri de fizionomii, in realitate acest lucru nu se intampla. Rama, pe langa faptul ca indiferent de forma, trebuie sa urmareasca niste dimensiuni ale fetei, trebuie sa se potriveasca atat cu stilul vestimentar, cat si cu stilul de viata. Doar proband mai multe forme si culori putem sa ne dam seama daca acel model este potrivit pentru noi.

  • Atentie la puntea nazala si sprancene!

Daca sunt elemente standard de care trebuie sa tinem cont, acestea sunt puntea nazala si sprancenele. Niciodata, rama de vedere nu trebuie sa depaseasca linia sprancenelor, pentru ca efectul pe care il va crea va fi de spranceana dubla, deci complet ne-natural. Iar daca, la unii ochelari de soare, acest lucru nu deranjeaza, ba chiar dimpotriva, la ochelarii de vedere este absolut de evitat. Apoi, rama trebuie sa se aseze perfect pe nas, fara sa ramana spatiu intre puntea nazala a ramei si saua nazala. Acest lucru este valabil in cazul ramelor de plastic unde nu mai pot fi facute ajustari. Ramele metalice, in schimb, permit anumite ajustari datorita pernitelor.

  • Alege rame calitative si usoare!

Alege mereu rame calitative si usoare, in special pentru prima pereche de ochelari. Prima pereche de ochelari este cea care va influenta daca iti place sau nu iti place sa porti ochelari. Si cum purtarea ochelarilor a devenit inevitabila in era digitala, este bine sa iti si placa sa ii porti. Astfel, daca rama nu este de calitate, oxideaza sau isi modifica usor forma, iar dupa ce ii vei purta cateva ore ii vei simti grei. In schimb, daca materialul din care sunt realizati ochelarii se comporta bine si vor fi suficient de confortabili incat sa uiti ca ii ai, purtatul acestora va deveni o placere.

  • Pune intrebari!

Orice nelamuriri ai avea sau orice vrei sa stii, nu iti fie frica sa pui intrebari optometristului tau. Pune intrebari despre reteta ta de ochelari, despre tipul de lentila care ti se potriveste, ce tip de rame se potrivesc cel mai bine retetei tale sau orice alte informatii relevante de care simti ca ai nevoie. Tine cont de faptul ca ochelarii de vedere reprezinta un dispozitiv medical si este esential sa iti iei toate datele necesare pentru a te bucura de cea mai eficienta si sigura alegere.